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Committee Meeting 
Tuesday, June 6, 2023 
 
 
 

A. PRESENTATIONS AND QUESTIONS 
 
 No Items. 
 
 
B. ITEMS DISCUSSED 
 
 Political Meeting Attendance by Staff 

Administrative Procedure 411 (Staff Participation in Political Activities) was discussed and the 
Superintendent will reflect feedback in the final Administrative Procedure. 

 
 

C. ITEMS FOR RECOMMENDATION 
 
1. Policy 9 (Board Operations) 

 
Motion: 
The Committee recommends and I, Trustee VanWell move, 
That the Superintendent be requested to redraft Policy 9 (Board Operations) reflecting the feedback 
provided by the Policy Committee. 
 

 
D. ITEMS FOR INFORMATION 
 
 No Items. 

 
 

E. FUTURE AGENDA ITEMS 
 

 Policy 3 – Role of the Trustee – ProD Funds 
 Policy Review – November 2024 



 
 

 
 
To:   Policy Committee Prepared By:  Dave Eberwein 

                                 Superintendent of Schools 
 

Subject:  Policy 9 - Trustee Attendance at Board Meetings       Date:  June 1, 2023 
  

 
 
Purpose 
 
The Board requested a review of Policy 9 with regards to trustee meeting attendance.  To provide the 
necessary context, this briefing note includes descriptions of applicable legislation and current Board 
Policy, as well seeking direction from the Board on next steps: 
 

1. School Act - Sections 67(6) & 67(7) - Electronic participation by Trustees in meetings 
2. Policy 9 – Board Operations - Section 9(9) - Trustee Participation in Meetings through 

Electronic Means 
3. School Act – Section 52(2) - Disqualification for failure to attend meetings 
4. Next Steps 

 
 
Background 
 
1. School Act – Sections 67(6) & 67(7) - Electronic participation by Trustees in meetings 

 
The School Act provides clear direction permitting School Boards the discretion of allowing or 
not allowing electronic participation of Trustees in meetings: 
 
Section 67(6) 
A board may allow trustees to participate in or attend a meeting of the board by telephone or 
other means of communication if all trustees and other persons participating in or attending the 
meeting are able to communicate with each other. 
 
Section 67(7) 
If a trustee participates in or attends a meeting of the board by telephone or other means of 
communication as provided under subsection (6), the trustee is to be counted for the purposes of 
establishing a quorum. 
 

2. Policy 9 - Board Operations – Section 9(9) - Trustee Participation in Meetings through Electronic 
Means 

 
Board Policy 9 contains sections dealing with Board Meeting procedures, Trustee 
Remuneration, Conflict of Interest and Trustee Attendance.  

  



 
 

 
Section 9(9) deals specifically with Trustee meeting participation through electronic means: 
 

Policy 9(9) - Trustee Participation in Meetings through Electronic Means 
1. A Trustee may participate in a meeting of the Board by electronic means or other 

communication facilities if the electronic means or other communication facilities 
enable the Trustees participating in the meeting and members of the public attending 
the meeting to hear each other. 

2. Trustees participating in a meeting of the Board by electronic means or other 
communication facilities are deemed to be present at the meeting. 

3. The Chair of the Board may refuse to allow a Trustee to participate in a meeting by 
electronic means or other communication facilities where the required electronic 
equipment is not available or where Special meetings are held in private and or for the 
purpose of hearing appeals or conducting hearings related to employee matters, or 
any Board matters which attract the principles of natural justice. 

4. Notwithstanding the requirements of these procedures, a Trustee cannot attend more 
than three (3) consecutive Regular meetings of the Board electronically without being 
authorized by resolution of the Board to do so. 

5. Trustees who connect to a meeting of the Board by video conference, teleconference 
or other means of electronic transmission will be considered in attendance at the 
meeting and form part of the quorum. 

 
3. School Act – Section 52(2) - Disqualification for failure to attend meetings 
 

Section 52(2) 
If a trustee is continuously absent from board meetings for a period of 3 consecutive months, 
unless the absence is because of illness or with the leave of the board, the office of the 
member is deemed to be vacant and the person who held the office is disqualified from 
holding office as a trustee until the next general school election. 

 
Next Steps  

 
The Superintendent is seeking direction from the Board on possible next steps in the review of Policy 
9. 
 
a. Virtual Attendance: 
 

The School Act provides Boards with the option of allowing electronic attendance by Trustees at 
meetings. The Board has provided this option through Policy 9(9). 
 
Should Section 9(9) be updated to reduce duplication of language (i.e., 9.2.2 and 9.2.5) as well 
as update language to include more modern electronic forms of communication? 
 
Does the Board wish to prioritize in-person attendance over virtual and, if so, does it wish to set 
parameters around this priority? 

  



 
 

 
 

b. General Trustee Attendance – Section 52(2) 
 
Applying Subsection 52(2): 
 
o Subsection 52(2) does not apply to deem the office of a trustee vacant when the trustee has 

been continuously absent from Board meetings for a period of three months, and during 
that time at least one of those absences was the result of illness.  
 

o Without clear expectations having been communicated by a Board, a trustee simply 
notifying the Chair and/or the Board that an absence is the result of illness satisfies the 
exception “unless the absence is because of illness” in subsection 52(2).  
 

o A Board can choose to communicate to trustees in writing expectations regarding 
attendance and required procedures for validation of absences due to illness (example: 
requiring a doctor’s note following repeated absences).  Once communicated these 
procedures can then be implemented to validate future absences when administering 
subsection 52(2).  Note that these procedures cannot be applied retroactively prior to the 
point in time they are communicated.  
 

o A Board is not obligated by legislation to develop clear guidelines regarding validating 
absences due to illness, and a Board also has the authority under subsection 52(2) to grant 
“leave of the Board” for any reason.  Therefore, this is not a matter of legislative 
compliance but rather what a Board views to be acceptable practice.  

 
What action(s), if any, does the Board want to consider in the process of having the office of 
trustee vacated through Section 52(2)? 

 
 
Respectfully submitted, 

 
Dave Eberwein 
Superintendent of Schools 
 
DE/klg 
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